Spåra körsträckorna automatiskt
Kom igång
28 december 2022 - 5 min läsning

Skatteavdrag för bilresor i jobbet som egenanställd (För egenanställda)

I den här artikeln ska vi gå igenom de bestämmelser som finns gällande skatteavdrag för bilresor i jobbet som egenanställd i Sverige, och hur du beräknar och håller koll på avdrag och utgifter.

Om du jobbar åt någon annan och söker en guide för milersättning eller är en arbetsgivare som vill känna till reglerna, då kan du istället läsa våra respektive guider för anställda och arbetsgivere. Om du är både egenanställd och jobbar åt ett annat företag måste du föra separata register över aktiviteter i respektive område. Om så är fallet föreslår vi att du läser båda guiderna.

Som egenanställd skattebetalare kan du göra avdrag för bilresor i jobbet.

Om bilen däremot används både privat och i jobbet, då kan du endast dra av för de resor som gjorts i jobbsyften.

Innan vi går närmare in på detaljerna finns några saker du måste känna till:

1) Om du inte läser på om detaljerna riskerar du att missa värdefulla avdrag eller att stå inför arbetsuppgifter som är tidskrävande och som du helst inte vill utföra.

2) Kom ihåg att vi inte är skattejurister, Skatteverket eller annan auktoritet inom skatt i Sverige, så var noga med att kolla källorna som vi hänvisar till (främst Skatteverkets hemsida).

Vi försöker bara hjälpa till att ge dig en överblick över avdrag du kan göra som egenanställd för bilresor i jobbet. 

Så räknar du ut dina avdrag för bilresor i jobbet

Du kan antingen ersättas genom att du betalar ut den extra summan till dig själv i lön, eller genom att göra avdrag i deklarationen. Det vanligaste sättet här är att ge dig själv betalt för de sträckor du kört i företagets namn som en del av din lön.

Standardbeloppet för milersättning

Du kan göra avdrag per mil du har kört i jobbet. Skatteverket sätter en standardsumma för varje kalenderår, med start i januari. Den aktuella summan för 2023 är 25 kronor per mil.

Kan jag använda standardbeloppet för milersättning?

För att kvalificera för Skatteverkets standardbelopp för milersättning måste du antingen äga eller leasa bilen/bilarna som du använder i jobbet. Beroende på om du gör det ena eller det andra finns olika kriterier att ha i åtanke.

Driversnote

Sätt körjournalen på autopilot

Används av miljoner förare världen över

Automatisera körjournalen Automatisera körjournalen

Så spårar du och för protokoll över de mil du kört

Skatteverket har en definition för tillräckliga uppgifter. För alla transporter och resor uppmanar Skatteverket dig att logga följande: 

Det protokoll du för ska även vara ”tidsenligt” – med andra ord ska resor registreras vid eller nära tidpunkten för utgiften (transport anses vara en utgift i skattesyfte). Veckovisa körjournaler, loggar, kalkylark över resor, kontoböcker eller liknande anses vara tillräckliga.

För att försäkra dig om att du drar av rätt summa är det en bra idé att ha en körjournal som registrerar alla dina företagsresor. I dagens digitala värld kan du utnyttja appar som sparar både tid och pengar. Driversnote och andra liknande appar loggar inte bara hur många mil du kört åt dig, utan de lagrar och genererar även rapporter som du kan använda vid behov. Appar som Driversnote kan även hjälpa dig att leva upp till Skatteverkets regler.

Vad är Skatteverkets aktuella milersättning för egenanställda?

Med start 1 januari 2023 kan egenanställda personer dra av 25 kronor per mil körda i företagets namn med personens privata bil.

Se alla historiska milersättningsbelopp, både tidigare, aktuella och för kommande skatteår.

Så räknar du ut ditt avdrag och antalet mil du kört i jobbet

Att veta hur stor andel av bilens användning har skett i jobbsyften och hur långt du har kört hjälper dig att räkna ut hur mycket du kan göra i avdrag.

Det är enkelt att räkna ut det totala avdraget baserat på miltalet: multiplicera antalet företagsmil med milersättningsbeloppet, 25 kronor.

Uträkningen är som följer:

Antalet körda mil x standardbeloppet från Skatteverket = avdraget

20 mil x 25 kr. = 500 kr.

Detta är hyfsat enkelt och du fyller bara i det totala beloppet att dra av i deklarationen. Kom ihåg att om du använder en högre summa än den som satts av Skatteverket, då ses överskottet som en del av din skattepliktiga inkomst.

Vilka sorters jobbresor kvalificerar för avdrag?

Det finns ingen övre gräns för hur många mil du kan dra av för i deklarationen, så länge de körts i jobbsyfte. Det finns dock några saker till att tänka på, och vi har sammanställt en kort lista. 

Typer av transportresor som anses vara jobbresor:

  • Att resa mellan två arbetsplatser
  • Att träffa kunder och göra kundbesök
  • Att uträtta ärenden i företagets namn

Typer av transportresor som INTE ses som jobbresor:

  • Pendel mellan hemmet och arbetsplatsen
  • Att transportera verktyg innebär inte att pendeln till jobbet är en jobbresa
  • Att ha reklam på bilen gör inte resan till en jobbresa

För platser där du inte har några arbetsuppgifter, om ditt eget hem kvalificerar som en arbetsplats, samåkning med andra med mera, kolla med din revisor eller skatterådgivare.

Vilka bilar eller fordon kan jag använda?

Standardbeloppet för milersättning täcker användningen av specifika fordon, närmare bestämt bilar.

Slutligen, glöm inte separata avdragsgiltiga utgifter!

Oavsett vilken metod du använder kan du fortfarande göra avdrag för parkeringsavgifter (förutom avgifter från din arbetsplats) och vägtullar som relaterar till jobbresor.

Det var allt från vår guide om grundläggande avdrag för milersättning för egenanställda i Sverige. Vi hoppas att vi har kunnat vara behjälpliga :)

Mycket nöje på jobbresan!

Så här automatiserar du körjournalen

Att fylla i körjournalen manuellt kan vara ett långtråkigt jobb – se hur du kan automatisera spårandet av dina körsträckor för att få ersättning eller avdrag.

Detta material har sammanställts i informationssyfte och ska inte ses eller förlitas på som juridisk rådgivning, skatterådgivning eller revisorråd. Om du har juridiska frågor eller skattefrågor gällande innehållet eller relaterade frågor bör du konsultera en jurist, skatterådgivare eller revisor.