Spåra körsträckorna automatiskt
Kom igång
28 december 2022 - 2 min läsning

Milersättningsregler För Arbetsgivare

Oavsett om dina anställda kör en förmånsbil eller deras egna bilar under arbetstid bör du ersätta dem för deras utgifter.

Det finns inga lagar som säger att du måste ersätta dina anställda för deras transportutgifter, men dubbelkolla lokala lagar för att vara på den säkra sidan. Det finns dock vissa fördelar med att ha ett ersättningsprogram, till exempel att det kan hjälpa till att hålla dina anställda nöjda och glada och även locka till ny personal. Om det görs på rätt sätt är ersättningen dessutom skattefri för dig. Detta beror på att ersättningarna är avdragsgiltiga företagsutgifter, så de hjälper dig faktiskt att betala mindre i skatt.

I den här artikeln ska vi gå igenom reglerna för arbetsgivare och företagare gällande milersättning och bidrag, de val du kan ha och bästa praxis för milersättningsprogram. 

Så, måste jag kompensera mina anställda?

Inte så vitt vi vet, men vi rekommenderar att du kollar med en juridisk rådgivare eller revisor för att vara på den säkra sidan. Dina anställda kan få ersättning om du inte betalar dem för deras bilresor.

Driversnote

Sätt körjournalen på autopilot

Används av miljoner förare världen över

Automatisera körjournalen Automatisera körjournalen

Vad måste du känna till om Skatteverkets standardbelopp för milersättning?

Varje år sätter Skatteverket en ny frivillig standardsumma för milersättning. Denna summa representerar den högsta summan du kan ersätta med per mil för jobbresor och ändå få ett fullständigt avdrag. Den nya milersättning för 2023 är 25 kronor per mil.

Detsamma gäller för anställda: Om de får ersättning enligt standardsumman betalar de ingen skatt på den inkomsten. Om de däremot ersätts med mer än standardsumman beskattas de på överskottet.

Lär dig mer om hur standardbeloppet för milersättning för företag avgörs och se den aktuella historiken här.

Du kan välja att använda antingen en lägre eller högre summa än den som Skatteverket anger, men de flesta företag ser Skatteverkets summa som standard.

Bästa praxis för ditt milersättningsprogram

För att göra det så enkelt som möjligt använder de flesta företag en app som spårar hur långt en bil har kört och Skatteverkets standardbelopp för ersättning. Detta sparar tid för den anställde som inte längre manuellt behöver logga sina resor, och administrativt är det den enklaste lösningen. Systemet förebygger även inflation av körsträckor samtidigt som anställda får det de har rätt till.

Driversnote är en sådan app, men vi rekommenderar att du själv läser på om alternativen för att automatisera registreringen av körda resor och att föra protokoll.

De bästa ersättningsprogamen lever självklart även upp till Skatteverkets krav. Läs mer om vad det innebär för dig och dina anställda.

Så här automatiserar du körjournalen

Att fylla i körjournalen manuellt kan vara ett långtråkigt jobb – se hur du kan automatisera spårandet av dina körsträckor för att få ersättning eller avdrag.

Detta material har sammanställts i informationssyfte och ska inte ses eller förlitas på som juridisk rådgivning, skatterådgivning eller revisorråd. Om du har juridiska frågor eller skattefrågor gällande innehållet eller relaterade frågor bör du konsultera en jurist, skatterådgivare eller revisor.