Spåra körningen automatiskt
Kom igång
28 december 2022 - 2 min läsning

Så Räknar Du Ut Din Milersättning

Innan vi visar dig den relativt enkla formeln som hjälper dig att räkna ut din milersättning måste du vara uppmärksam på att din arbetsgivare kan använda sig av ett annat belopp än det vi använt i vårt exempel. De kan även ha andra regler för milersättning. Om du är egenanställd bör du dubbelkolla de aktuella milersättningsbeloppen för att försäkra dig om att du använder rätt belopp.

Driversnote

Spåra automatiskt dina resor

1 000 000+ lämnar körjournalen åt os

Att använda ett milersättningsbelopp

Vi tittar närmare på de två vanligaste situationerna:

A: Du kör din privata bil i jobbet och ditt företag använder Skatteverkets standardbelopp för milersättning för att räkna ut hur mycket du ska få i ersättning.

Du har registrerat dina resor under den senaste år (2022) och protokollet visar att du har kört 175 mil i jobbet. Standardbeloppet är 18,50 kronor per mil. För att räkna ut din ersättning multiplicerar du antalet mil med beloppet:

[mil] * [belopp], eller 175 mil * 18,50 kr. = 3 237,50 kr.

B: Du kör firmabilen i jobbet och lägger ut för driftskostnader (bränsle, olja, underhåll, med mera).

I denna situation har du två andra belopp att välja mellan. Om firmabilen går på diesel är beloppet 6,50 kronor Om den går på andra bränsletyper (t.ex. bensin, etanol eller el) är standardbeloppet 9,50 kronor.

För att räkna ut din ersättning, låt oss säga att bilen går på el.

[mil] * [belopp], eller 175 mil * 9,50 kr. = 1 662,50 kr.

Här kan vi alltså se att du får en högre ersättning om du själv äger bilen du kör i jobbet – men du har även högre utgifter, särskilt om du inkluderar att bilen med tiden minskar i värde.

Fler exempel

För mer information föreslår vi att du läser våra guider då de innehåller all nödvändig information du måste ha i åtanke för olika situationer.

Hur man automatiserar sin körjournal

Att fylla i sin körjournal automatiskt kan vara ett långtråkigt jobb – se hur du kan automatisera spårandet av din körning för att få körersättning eller avdrag.

Detta material har sammanställts i informationssyfte och ska inte ses eller förlitas på som juridisk rådgivning, skatterådgivning eller revisorråd. Om du har juridiska frågor eller skattefrågor gällande innehållet eller relaterade frågor bör du konsultera en jurist, skatterådgivare eller revisor.