Spåra körsträckorna automatiskt
Kom igång
Bör du använda en körjournal app för att hålla koll på kilometertalen?
28 juni 2021 - 2 min läsning

Bör du använda en körjournal app för att hålla koll på kilometertalen?

Om du kör i jobbet är det en viktig del av vardagen att hålla koll på hur många kilometer du kör i företagets namn. Att aktivt spåra och registrera alla arbetsturer hjälper dig att maximera hur mycket pengar du får tillbaka på skatten eller kan göra i skatteavdrag. Du kan behöva registrera hur många kilometer du har kört och kunna bevisa att ditt påstående är korrekt.

Dina uppgifter om hur långt du har kört måste inkludera följande:

  • Fordonets registreringsnummer
  • Vägmätaravläsning från årets början till slut
  • Vägmätaravläsning i början och slutet på respektive resa
  • Datum, start- och slutadress samt avstånd för respektive resa
  • Vilken plats/företag/kontaktperson som besöktes och syftet med resan
Driversnote

Sätt körjournalen på autopilot

Används av miljoner förare världen över

Automatisera körjournalen Automatisera körjournalen

Hur loggar jag tillräckligt med information för mina jobbresor?

Det finns flera sätt som du kan arkivera kilometertalet på, inklusive pappersloggar, kalkylblad och mobilappar.

Att använda en papperslogg eller ett kalkylblad

Du kan använda en papperslogg eller ett kalkylblad för att notera hur många kilometer du har kört efter varje individuell resa eller vid arbetsdagens slut så att du aldrig missar något. Du bör då inkludera all relevant information per resa som beskrivits ovan. Om du kör ofta kan det ta lite tid att skriva ner allt, och det är såklart lätt att glömma att registrera en resa! En mobilapp som spårar dina resor automatiskt kan då vara lösningen. 

Mobilappar för att registrera jobbresor

Appar som mäter och registrerar kilometertalet åt dig kan spåra hur du kör i realtid och spara massor med tid på att registrera uppgifter manuellt. När en resa är slut avslutar du helt enkelt resan i appen och har då en registrerad jobbresa, inklusive start- och sluttid samt start- och slutdestination, och du kan även specificera syftet med resan.

En del appar för detta syfte erbjuder även funktionen att spåra resor helt automatiskt – du behöver då inte ens öppna appen. Genom att använda en rörelsedetektor för automatisk spårning eller para ihop Drivenote-appen med en iBeacon – en lågenergi Bluetooth-enhet som du sätter i bilen – erbjuder Drivenote en beprövad automatisk spårningslösning. iBeacon får appen att börja spåra resan så snart du sätter dig i bilen och börjar köra. När du kliver ur bilen slutar appen att spåra resan. Du får alla uppgifter du behöver, inklusive ett väldigt tidsenligt arkiv över alla dina resor.

Nu när du vet vad du behöver för att logga dina kilometer och kunna göra avdrag ska vi titta närmare på hur du räknar ut rätt siffror för deklarationen.


Så räknar du ut kilometertalet för skatteavdrag

Att räkna ut dina jobbkilometer för skatteåterbäring eller skatteavdrag är en enkel uppgift om du har registrerat alla dina resor regelbundet under året. Du behöver veta det totala antalet kilometer du har kört i företagets namn och standardsumman för avdrag. Ta fram en miniräknare och multiplicera helt enkelt kilometerna med standardsumman – resultatet är den summa du kan få återbetald eller göra avdrag för i deklarationen.


Så räknar du ut kilometertalet för skatteavdrag med hjälp av en körjournal app

Om du använder en mobilapp för att registrera dina resor räknar appen automatiskt ut allt åt dig – du kan även skapa efterlevnadsrapporter som bevisning för dina skatteavdrag.

Det är få saker som gör din chef gladare än när hen får tillräcklig och konsekvent dokumentation för dina avdrag varje gång – och en app hjälper dig uppnå just det!
 

Appar som spårar bilresor i jobbet förvarar dina uppgifter på ett säkert sätt

Att använda en app tar bort behovet av att manuellt organisera och registrera loggar – appen sparar informationen åt dig och din fullständiga körrapport är bara några få klick bort.

Om du använder papper eller kalkylblad för att registrera resor, se då till att spara filerna på ett säkert ställe ifall du behöver dem som bevisning vid ett senare tillfälle.

Om du använder Drivernote för att registrera resor kan du tryggt lita på att vi sparar dina resor så länge du har ett konto hos oss – oavsett om du har en betald prenumeration eller ett gratiskonto är dina uppgifter säkra hos oss.

Så här automatiserar du körjournalen

Att fylla i körjournalen manuellt kan vara ett långtråkigt jobb – se hur du kan automatisera spårandet av dina körsträckor för att få ersättning eller avdrag.
Senaste artiklar
Automatisera körjournalen
Spåra och rapportera enkelt din milersättning. Spara tid och energi med Driversnote.
Kom igång

Relaterade artiklar

Skatteverkets Milersättning 2024
Skatteverkets Milersättning 2024

Läs vilket schablonbelopp som gäller under 2024 och hur du använder det som egenföretagare, anställd och arbetsgivare.

2 januari 2024 - 2 min läsning
Skatteverket Milersättning 2023
Skatteverket Milersättning 2023

Milersättning 2023 i Sverige. Se skatteverkets nya milersättning och hur du gör anspråk på milersättning för affärsresor.

17 april 2024 - 2 min läsning
Skatteverkets Milersättning 2024
Skatteverkets Milersättning 2024

Läs vilket schablonbelopp som gäller under 2024 och hur du använder det som egenföretagare, anställd och arbetsgivare.

2 januari 2024 - 2 min läsning